مشکلات و گرفتاری‌های مردم دستمایه و اسباب دست دعانویسان برای رشد درآمدهایشان شده است. خیلی از افرادزمانی که گرهی در زندگی‌شان ایجادمی‌شودو نمی‌دانندکه بایدچه کاری انجام دهند، دوست دارند دست به دامن کسی یاچیزی شوندکه زود آنها را به نتیجه برساند. در این بین هم بسیاری ازمردم به حرف‌های فریبنده رمال‌ها دل خوش می‌کنند و […]


مشکلات و گرفتاری‌های مردم دستمایه و اسباب دست دعانویسان برای رشد درآمدهایشان شده است.

خیلی از افرادزمانی که گرهی در زندگی‌شان ایجادمی‌شودو نمی‌دانندکه بایدچه کاری انجام دهند، دوست دارند دست به دامن کسی یاچیزی شوندکه زود آنها را به نتیجه برساند. در این بین هم بسیاری ازمردم به حرف‌های فریبنده رمال‌ها دل خوش می‌کنند و چشم به دستان دعانویسان می‌دوزندتا باطلسمی زندگی‌شان را از این رو به آن رو کنند.

دعانویسانی که حالا بساط‌شان را در پستو‌های فضای مجازی پهن کرده‌اند و با یک جست‌وجوی ساده اینترنتی می‌توان آنها را یافت. افرادی که در بسیاری مواقع در قامت یک روان‌شناس برای برطرف‌کردن مشکلات ظاهر می‌شوند و فقط با وعده‌وعید و چندین برگه و اقدامات عجیب‌وغریب، می‌خواهند مشکلات را حل کنند. خلاصه که بازار خرافات هنوزهم در قرن ۲۱ داغ است.

بسیاری از افراد برای بازگرداندن عشق دیرینه‌شان، بخت‌گشایی و دستیابی به آرزو‌هایی که رسیدن به آنها برایشان دشوار است، حاضرند هزینه‌های گزافی را پرداخت کنند و به دنبال میانبر بگردند. گویا بازار تقاضا برای دعانویسان به حدی رسیده و داغ شده که حالا چند سالی است آنان، فضای مجازی راهم قبضه کرده‌اند. رمال‌ها یا بهتر است بگوییم سودجویان و کلاهبردارانی که با استفاده ازابزار‌های مخصوص به خودشان، برای زندگی مردم نسخه‌های خوشبختی تجویزمی‌کنند. آنان درصفحات اجتماعی‌شان هم از عناوین مختلفی همچون دعانویس قرآنی یا دعانویس بخت‌گشا ودعانویس تضمینی استفاده کرده تاطرفداران و دنبال‌کنندگان بیشتری رابه خود جلب کنند. طرفدارانی که به‌جای مراجعه به مراکز مشاوره یا درمان و پیداکردن راه‌حل منطقی و علمی، آینده و زندگی خود را به دست افرادی می‌سپارند که برخی از آنها حتی سواد خواندن و نوشتن هم ندارند و فقط بازار سیاه و گرمی برای خود راه‌انداخته‌اند. حالا سؤال اینجاست که چرا اقبال مردم به دعانویسان بیشتر از مشاورین و متخصصین است؟
 
ضعف در ایمان، در مراجعه به دعانویسان
مشکلات و گرفتاری‌های مردم دستمایه و اسباب دست دعانویسان برای رشد درآمدهایشان شده است. حجت‌الاسلام روح‌ا… دوستی، مشاور و کارشناس مذهبی در گفتگو با جام‌جم و در پاسخ به این سؤال که علت مراجعه مردم به دعانویسان چیست، می‌گوید: «یکی از مواردی که مردم به دعانویسان مراجعه می‌کنند، ضعف آنان در ایمان‌شان است. از طرفی به خیلی از افراد تلقین شده زمانی که به دعانویسی مراجعه و مشکلات‌شان را با این افراد مطرح می‌کنند، به نتیجه خوبی می‌رسند. بااین‌حال یکی دیگر از دلایل مراجعه افراد هم به سبب تشویق اطرافیان‌شان است؛ ولی مهم‌ترین دلیل مراجعه آنها، همان ایمان‌شان است و این‌که حل گره و مشکلات‌شان را به غیر از خدا واگذار می‌کنند.» 
 
دعانویسان زودبازده، جایگزین روان‌شناسان! 
عدم آگاهی و پایین‌بودن اطلاعات افراد از عوامل دیگری برای گرفتارشدن و افتادن اشخاص در دام دعانویسان به‌شمار می‌رود. دوستی همچنین بر این باور است یکی از دلایلی که مردم برای حل مشکلات‌شان، دعانویسان را به مشاوران ترجیح می‌دهند این است که زودتر به نتیجه می‌رسند. وی همچنین می‌افزاید: «خیلی از روان‌شناسان به مراجعه‌کنندگان‌شان راهکار‌هایی همچون ایجاد تغییر و انجام یک‌سری تمرین‌ها را عنوان می‌کنند و افراد به سبب زمان‌بر و پیچیده‌بودن این اقدامات به دعانویسان مراجعه می‌کنند. غافل از این‌که آنها وقتی به رمال‌ها برای حل یک گره از مشکلات‌شان مراجعه می‌کنند، یک مشکل دیگر وارد زندگی‌شان می‌شود، چراکه این موارد تماما سیاهی و به غیر از خدا متوسل‌شدن است.»
 
هراس از روان‌شناسان و اقبال به رمال‌ها
توجه به سلامت روان در جامعه از مسائل و موضوعات حائز اهمیت تلقی می‌شود، اما خیلی از مردم در صورت بروز مشکل برایشان و به سبب هراس ازاین‌که دیگران درباره آنان چه فکری می‌کنند، به مشاوریاروان‌شناس مراجعه نمی‌کنند و با روش‌هایی دم‌دستی همچون فال ورمالی ودعانویسی، خواهان رفع مشکلات‌شان هستند. اما حالا سؤال اینجاست، آیا کسانی که به این افراد مراجعه می‌کنند از اختلالات روانی رنج می‌برند؟ این روان‌شناس مذهبی در پاسخ به مامی‌گوید: «یکی از دلایل مراجعه افراد به دعانویسان، اختلالات روانی است. اما مورد دیگری که وجود دارد، این است که فرددر برابر مشکلاتش احساس ناتوانی می‌کند. در این زمان، خداوند ما را امتحان می‌کندتا ببیند آیا درشرایط سخت، به‌جز اوراهی راانتخاب می‌کنیم یا نه. همچنین، این موضوع به ضعف ایمان، شخصیت، اراده و تحمل‌ناپذیری افراد نیز مرتبط می‌شود.» درحالی‌که بسیاری از آمار‌ها می‌گویند اختلالات روانی در کشورمان کمتر از میانگین جهانی است، اما معضلاتی مثل مراجعه‌نکردن به روان‌شناس، هزینه گزاف خدمات روان‌شناسی و جزو بیمه حساب نشدن این خدمات از دیگر دلایل انتخاب دعانویسان به‌جای روان‌شناسان محسوب می‌شود. 

دعا؛ سلاح انبیا
دعاکردن سنت رسول‌اکرم (ص) بوده وبهترین دعا‌ها از میان آیات قرآن و اسمای الهی برگرفته شده است. روح‌ا… دوستی با اشاره به انواع دعا نیز می‌گوید: «دعا‌ها انواع گوناگونی دارند؛ یکی ازدعا‌ها ماثوره هستند، یعنی از انبیا و اولیا و امامان به ما رسیده است. یکی دیگر هم دعا‌های مجرب است، یعنی علمای ما به‌واسطه تجربه‌شان به نتیجه آن دست پیدا کردند. دعا یک فرهنگ است، چراکه در روایات به‌عنوان سلاح انبیا از آن یاد می‌شود؛ اما آنچه که دعانویسان تحت عنوان دعا مطرح می‌کنند، درواقع سحر وجادوست. این کارخرافات و درحال ضربه‌زدن است»؛ ضربه‌ای که خیلی اوقات کلاف زندگی بسیاری از افراد را در هم می‌پیچد؛ بنابراین بهتر است از اهمیت و لزوم استفاده از مشاور به‌جای چنین افراد دروغینی، بیش از پیش صحبت کنیم.

منبع: روزنامه جام جم 

+